26 Temmuz 2012 Perşembe

kömbe

kömbe nin bir cok degisik tarifi var her yöreye göre degisiyor tatli si peynirlisi hatta kurabiye  seklinde olani bile var bu her yöreye göre degisiyor bizim oralarda firinda her ekmek pistiginde bi tepside kömbe sürülür tasfirina bizim orda genelde patateslisi yapilir  ama bizimkiler en cok kiymalisini seviyor .



  •      1 su bardağı süt 
  •     1 su bardağı su    
  •   1 su bardağı yoğurt
  •  Yarım paket yaş maya    
  •    (yoksa 1 tatlı kaşığı kuru maya) Yarım tatlı kaşığı şeker
  • bir tatli kasigi tuzAldığı kadar un 
  •                     ic malzemesi
  • 250 gr kıyma 
  • 1 adet büyük soğan 
  • 2 adet domates 
  • 3 adet yeşil biber
  • sıvı yağ (bir caybardagi)
  • 1 yumurta( sarısı üzerine sürmek için) 
  •        tuz karabiber
Yapılışı:
1.süt ve su yogurt ile karistirlir seker tuz ve maya ilave edilir sivi karisim mutlaka ilik olmali 35 derece yani parmaginizi degdiginizde yakmayacak maya iyice eryince unu yavas yavas ilave edip yumusak hamur yogrulur  Hamur ikiye bölünür. Birinci hamur tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine sıvı yağ sürülür ve hamur dörde katlanır. Beklemek üzere bir kenara alınır. Aynı işlem diğer hamur içinde yapılır 

ic harci icin  önce tavaya bir miktar sıvı yağ koyup  kıyma suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz
 Doğranmış soğan ve biber ilave edip 4-5 dakika kavurduktan sonra doğranmış domatesilave ediyoruz
baharatlari ekleyip ocaktan aliyoruz ic harcini hamuru yogurmadanönce yapilmali hamur hazirlayanakadar ic harci soguyor
Tepsiye yagli kagirt koyuyoruz yoksa yagliyoruz  ve hamurlardan biri tepsi büyüklüğünde elle yada merdaneyle açıp. Tepsiye yerleştiriyoruz
 Üzerine kıyma harcının tümü seriyoruz 
Diğer hamuruda tepsi büyüklüğünde kiymali karisimin uzerine yerleştiriyoruz En son üstüne yumurta sarısı sürülüp resimdeki gibi bicakla dilimlere ayiriyoruz
  200 derece fırında kömbenin altı ve üstü güzelce kızarana dek fırınlanır.  
Afiyet olsun.  

4 yorum:

  1. merhabalar yemek hobi allahım bu nedir böyle face sayfasından geldim buraya nerdeyse keşke gelmeseydim diyeceğim:)) ağzım sulandı resmen :))
    bu güzel tarifi denemek istiyorum teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. tesekkür ederim mavi deneyince sonucu yazarsan sevinirim cok severek yaptigim bi börek yapmasida kolay sana kolay gelsin ;)

    YanıtlaSil
  3. Elinize saglik olsun cok sevdigim bir lezzet. Sabah kahvaltilarinda muhtesem oluyor.
    Gecen sene texsas geldim diye yazmissiniz. Bir daha gelirseniz haberim olsun seve seve agirlarim sizi.
    Sevgiler..hayirli ramazanlar..

    YanıtlaSil
  4. iyi aksamlar mutfak dili cok tesekkürler davetin icin gelmis gibi oldum bile keske daha önce tanissaydik 6 haftalik izinin 5 haftasini türke hasret gecirmezdim :)selamlar

    YanıtlaSil