7 Mart 2013 Perşembe

findik kösesi (Nussecken)

 Bu tatli almanlarin meshur findik kösesi dediklari tatli her pastanede mutlaka olur esiminde en cok sevdigi tatlilardan biridir tatli diyorum ama aslinda kurabiye tarzi birsey tatida o kadar yogunki bir tane yedinizmi bir pasta yemis kadar olursunuz :) birazda bizim mesir macunu gibi enerji deposu aslinda kayisi receli ile yapiyorum bu sefer evde yokdu börtlen receli ile yaptim ama siz yine kayisi receli ile yapin derim gecelim tarife 
  • malzemeler 
  • ilk sira icin 
  • 140  gr margarin veya tereyag (yumusak )
  • 140 gr seker 
  • 1 paket vanilya
  • 2 adet yumurta 
  • yarim cay kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu 
  • 320 gr un 
  •  
  • 2 sira    bir sise kadar kayisi receli  (150gr)
  • son sira icin 
  • 200  gr tereyag
  • 200 seker
  • 2 paket vanilya 
  • 200 gr findik (elenmis )
  • 200 gr findik (dövülmüs )
  • 4 kasik su 
  •  
  • köselerini batirmak icin 2 paket küvertur cikolata (200 gr)
ilk önce seker ile yagi mixer veya el ile iyice karistiriyoruz icerisine yumurtalari katip iyice cirpiyoruz icerisine un ve kabartma tozunu ilave edip elimiz ile kurabiye hamuru gibi bir hamur elde ediyoruz hamuru aleminyum folyoya sarip yarim saat kadar buz dolabinda dinlendiriyoruz
 Dolaptan cikardimiz hamuru yagli kagirt serdigimiz firin tepsisine önce el sonra merdane yardimiyla seriyoruz  üzerine bir sise kayisi recelini seriyoruz (150 gr)ben börtlen kullandim ama kayisi daha güzel oluyor ayri bir tencereye tereyag ile sekeri alip ocakta yag eriyene kadar karistiriyoruz eriyen sekerli tereyagin icerisine su  toz ve kirik findiklari ilave edip karistiriyoruz bu karisimida recelin uzerine seriyoruz 175 derecede 25 dakika kadar pisiriyoruz firindan cikip iyice sogumasini bekliyoruz
 iyice soguduktan sonra önce kare sonrada ücgen kesip erittimiz cikolataya uclarini batirip yagli kagirt uzerinde kurutuyoruz bu sekilde agzi kapali bir kutuda 2 haftaya yakin kaliyor 
Küvertür cikolatayi ben mikro dalgada isittim mikrodalga kullanmiyorsaniz küvertür cikolatayi ufak bir tencereye koyup ici su olan daha büyük bir tencerenin icerisine oturtun alttaki su dolu tencerenin altini orta atese alip suyu isitarak suyun icerisindeki tencerede cikolatayi eritin ama dikkat etmeniz gereken cikolata olan kabimizin su dolu olan kabimizin tabanina deymemesi yani bir nevi suyun uzerinde kalmasi gerekiyor evet kendim cekmeyi unutmustum netten bir resim ekledim anlasilmasi acisindan bunun haricinde icerisine findik yerine ceviz veya bademde kullanabilirisniz size kolay gelsin ve afiyet olsun

9 yorum:

  1. Mmmm çok nefis sehercim .
    Eline saglik canim .

    YanıtlaSil
  2. bol çikolatalı nefiss bir tarif bence ellerine sağlık denemek lazım :)

    YanıtlaSil
  3. elıne sağlık tadını bılırım artık evde yapıp yerrım

    YanıtlaSil
  4. çok lezzetli gozukuyor:)
    bu arada blogumda hediye cekilişim var =) beklerim:)

    YanıtlaSil
  5. cok tesekkur ederim yorumlariniz icin

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar:)
    Bloğunuzu yeni keşfettim ...
    takibe aldım güzel paylaşımınlarınızı..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. hayirli geceler ablam
    hakkini helal edesin .ben takibe aldigimi düsünürken
    yanilmak cok utanc verici bagisla

    bol bol yaptigim bir tariftir findik köseleri
    sifa olsun insAllah
    ve bu kez eminim izlemeye aldim ablam tekrar af ola

    YanıtlaSil
  8. İnanılmaz lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık canım.Bloğunu takibe aldım bana da beklerim İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum

    YanıtlaSil
  9. Tarifi çok beğendim turtavari bir lezzet sanırım. Denemek istiyorum hemen :))))
    Tadını çok merak ettim. Ellerinize sağlık,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil