3 Mart 2013 Pazar

Etli kuru fasulye

Aslinda bu kadar marifetli ablalarimi görünce böyle klasik yemek tariflerini yayinlamakta tereddüt ettim sonra sagolsun nursevin abla klasik ve kolay tariflerde cok araniyor deyince hakverdim öyleya birde bu mutfak isine yeni giren arkadaslarda var sonucda kimse bu isi bilerek dünyaya gelmiyor degilmi o yüzden mutfagimda pisen ve soframa  gelen bütün tarifleri yayinlamakta fayda var yemek yapmayi yeni baslayan bir kardesimiz faydalanirsa belki bizede bu sayede bir hayir dua eder güzel olmazmi :)Bilmiyorum kuru fasulyeyi sevmeyen varmidir ama ben esime hergün yapsam yok demez herhalde neyse gecelim bu milli yemegimizin tarifine 
  • Malzemeler 
  • yarim kilo kemikli et ( kaburga veya kuzu kol )
  • iki su bardagi kuru fasulye 
  • iki orta boy sogan 
  • bir iki kasik siviyag 
  • bir yemek kasigi biber salcasi 
  • bir yemek kasigi domates salcasi 
  • tuz biber 
yapilisi fasulyeleri aksamdan yikayip üzeri 4 -5 parmak  gececek kadar su doldurup birakiyoruz 
ertesi  gün  fasulyeler sisiyor  fasulyelerimizi tencereye alip kisik ateste kaynamaya birakiyoruz eger suyu az gelirse kaynar su ilave ediyoruz  diger tarafta soganlari cok ince dograyip siviyagda kavuruyoruz uzerine etleri ilave ediyoruz etler suyunu cekene kadar biraz daha kavurup salcalari ilave ediyoruz  bu sirada kaynayan fasulyelerimizi de ete ilave ediyoruz tuzu biberi de kattikmi tamamdir .
simdi normal kuru fasulyeyle piserse bu sekilde ama ben yazin kuru fasulyeyi tarladan toplayip ayiklayip posetlere koyup derin dondurucuya atiyorum böyle olunca pisirmeyi de farkli yapiyorum
cok taze oldugu icin aksamdan suya koymuyorum sogani eti kavurduktan sonra  salcayi da ilave edip buzluktan cikardigim fasulyeyi etin uzerine döküyorum uzeri 4-5 parmak gececek kadar sicak su ilave edip kaynamaya baslayinca düdüklü kapagini kapatiyorum düdüklü ötmeye baslayinca bir kac dakika sürüyor altini kapatip birakiyorum bu kadar eger düdüklü olmassa tencerede kisik ateste ikisi bir pisebilir düdüklü kadar cabuk pismez dedigim  gibi bu sekilde pisirmem fasulyeler cok taze ve cabuk pisiyor diger bakkaldan alinanlar mutlaka aksamdan islatilmali yoksa cok zor piser afiyet olsun




5 yorum:

  1. ya cnm hatirlatma oluyor mesela yarin bi kuru fasulye yapayim diyorsun birde goruntuden herkes ayni tarifi yapsada tutturamazki el lezzeti iste mesela tramisu ve bu on numara olmus

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık arkadaşım.yeni yemek yapmaya başladığımda defalarca yemek döktüğümü biriyorum.ama eşimde ALLAH razı olsun benim bile yiyemediğim yemek leri güzel deyip yiyordu:)ama şimdi bütün çevrem tarafımdan çok lezzetli yemek yapan biri olarak tanınıyorum.Bende tavsiye hiççç vazgeçme.... sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  3. canım aklına gelen herşeyi koy çünkü kimin ne yemeği arayacağı belli olmaz...bence iyiki koymuşsun..birde insana fikir vermesi açısından iyi oluyor..mesela ne yemek yapsam diye düşünen birine fikir vermiş oluyorsun.ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. yorumlariniz icin cok tesekkur ederim evet kusura bakmayin hemen cevap yazamiyorum malum bebekli bir anne olarak her zaman vakit bulamiyorum :)selamlar

    YanıtlaSil
  5. ;-) yazınızı okuyunca bu milli yemeğimizi ben de uzun yıllar paylaşmaya çekindiğim geldi aklıma. Inanır mısınız daha 2-3 hafta evvel paylaşabildim. Sanki bu yemeği paylaşmak ürküttü beni. Belki doğru yapamam vs diye. :-) sizin kuru fasulye çok güzel olmuş gerçekten. Elinize sağlık. Sevgiler.. :-)

    YanıtlaSil